Portretten in grafiet

Portretten in grafiet zijn stijlvolle tekeningen in grijstinten. Grafiet is niet echt zwart-wit. Het papier dat ik gebruik is natuurwit (heel licht creme) en met grafietpotloden kan ik eigenlijk geen echt zwart behalen. Grafiet, wanneer dik aangebracht, is meer een glimmende donkergrijs. Voor echt zwart kan ik wel houtskool of pastel gebruiken. Vanwege de aard van die materialen, is niet alleen de tint donkerder, maar het weerkaatst ook geen licht, waardoor het ook zwarter over komt.

Met grafietpotloden kan ik erg gedetailleerd werken en subtiliteiten aanbrengen. Scherpe foto's kan ik dan ook duidelijk en realistisch natekenen. Toch trek ik wel ergens de grens, wat betreft detail. Je mag nog best kunnen zien dat het een tekening is. Ik probeer zo goed mogelijk de kenmerken en herkenbaarheid van de personen of dieren weer te geven, maar houd me niet bezig met individuele haren en porieën. Bovendien moet het portret natuurlijk betaalbaar blijven.

Grafiet vermengd met klei vormt de basis voor de reguliere potloden zoals iedereen die kent. Potloden zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden, varierend van 9H tot 9B. De gemiddelde potlood is HB. Des te meer H, hoe meer klei, hoe harder het potlood en hoe lichter de grafietafgifte. De andere kant op wordt aangeduid met B (van het Duitse 'Blei', letterlijk lood). Bij het maken van de eerste schets gebruik ik een 3B potlood. Voor het leeuwendeel van de tekening gebruik ik tegenwoordig 6B, dit is een vrij zacht, en dus donker potlood.

Hond Paard Vader
Dochter Meisje met hond Kinderen

Grafiet is prima te combineren met kleurpotlood voor het toevoegen van (kleine) kleuraccenten voor een speels, fris effect.

Ik ben altijd bereikbaar voor vragen

Neem voor vragen, opdrachten en prijsindicaties vrijblijvend contact met me op of volg mij op Facebook via   PortretTekenaarRolf.

 

 

© 2000+ PortretTekenaarRolf | Corvis web solutions