Portret in kleur

Soms is het leuk of wenselijk om kleur toe te voegen. De hele tekening in kleur kan de boel echt opfleuren maar is niet altijd toepasselijk. Een kleurrijke foto van een spelende kleuter vraagt om een tekening waar de kleuren vanaf spatten, maar een statig portret van een overleden grootvader wil je misschien liever in serene grijstinten. Kleur maakt bij een collie op een grasveld het plaatje levendig, maar voegt bij een dalmatier op een schaakbord niets toe.

Of ik uw opdracht met kleurpotlood maak of in pastel, baseer ik deels op de foto en deels op uw wensen en voorkeur.

Portretten in kleurpotlood

Kleurpotloden zijn gemaakt van was en kleurpigment (en een bind- en vulmiddel) en zijn dus vrij vettig. Ik kan er goed gedetailleerde tekeningen mee maken, meer dan met pastel, maar de kleuren zijn minder diep en levendig dan bij pastel. Dit komt mede doordat licht er in zekere mate op weerkaatst.

Vrouw met Ara Hond Leeuw

Portret in pastel

Pastelpotloden hebben, anders dan de naam misschien doet vermoeden, zeer rijke kleuren. Veel mensen, inclusief de ik van vroeger, denken bij 'pastel' aan lichte zachte kleuren, zoals roze, lichtblauw en mint. Pastel is een soort krijt, kalk met kleurpigment. Het is verkrijgbaar als krijt en als potlood. De krijtjes zijn erg zacht en handig om grotere vlakken mee te vullen. Met de pastelpotloden kunnen details worden aangebracht, maar minder gedetailleerd dan met kleurpotloden. Vanwege de aard van pastel, weerkaatst er geen licht op, waardoor de kleuren voller/rijker lijken dan bij kleurpotlood, dat bestaat uit was.

Een pasteltekening dient eigenlijk wel beschermd te worden door een lijst met een glasplaat ervoor.

Waterpret Hond Rembrandt

Ik ben altijd bereikbaar voor vragen

Neem voor vragen, opdrachten en prijsindicaties vrijblijvend contact met me op of volg mij op Facebook via   PortretTekenaarRolf.

 

 

© 2000+ PortretTekenaarRolf | Corvis web solutions