Werkwijze

Ik teken met grafietpotloden, kleurpotloden of pastelpotloden duidelijk herkenbaar portretten, rekening houdend met uw wensen. Ik teken van foto's en dat heeft voordelen. U hoeft ten eerste geen uren te poseren. Ik neem echt mijn tijd om de herkenbaarheid op papier te zetten en teken net zo lang tot u tevreden bent. Omdat ik van foto teken, kan ik dus ook dierbaren tekenen die er niet meer zijn. Een nadeel is dat het niet klaar is terwijl u wacht.

U levert de foto's aan

U stuurt mij per e-mail (of Facebook) de digitale versie van de bronfoto's en eventuele referentiefoto's. Idealiter de originele foto's maar u kunt papieren foto's ook (laten) scannen of zelfs een foto maken van de foto en mij die sturen. Als dit niet lukt, kunt u mij natuurlijk altijd de foto's per post doen toekomen welke ik uiteraard terugstuur, samen met de tekening wanneer die klaar is. Het grote voordeel van digitale foto's echter, is dat ik meteen kan zien of ze geschikt zijn om te tekenen.

"Zijn mijn foto's bruikbaar?"

Om te beoordelen of u foto's duidelijk genoeg zijn, kunt u inzoomen op het gedeelte dat u getekend zou willen zien. De foto hoeft niet haarscherp te zijn. Als de persoon of dier goed herkenbaar is, is de foto waarschijnlijk bruikbaar. Stuur gerust de foto's naar mij voor beoordeling. Een minder gedetailleerde foto is niet noodzakelijk eenvoudiger om te tekenen, want in dergelijke gevallen moet ik exact de 'vlekken' tekenen en dat luistert soms extreem nauw.

Blurry Jims

De foto's hierboven van Jim geven aan wat ik denk dat bruikbaar is. De eerste foto is scherp en dus goed bruikbaar. De middelste foto is onscherp maar zijn karaktertrekken zijn herkenbaar. Als de foto u dierbaar is, zal ik een poging wagen om deze te tekenen. De laatste foto is onbruikbaar. Van een afstandje kun je wellicht zien dat het Jim is (omdat je hem kent), maar stel dit voor op een papiervullend formaat. Hier kan ik helaas geen waardig portret van maken. Bij onduidelijkere (blurry van het middelste niveau) foto's kan het helpen om extra foto's te ontvangen ter referentie.

Samengesteld portret

Wilt u meerdere personen of dieren samen getekend hebben, maar heeft u geen foto waarop dit plaatsvindt? Vrees niet, ik kan veel. Als u geschikt fotomateriaal heeft van de individuen en mij uw wensen uitlegt, kijk ik samen met u wat er mogelijk is. Twee personen naast elkaar tekenen alsof ze samen poseren is geen probleem, maar ik heb ook bijvoorbeeld een kleinkind op de schoot van haar grootvader getekend.

Het is bij een samengestelde compositie wel fijn als de losse bronfoto's vergelijkbaar zijn wat betreft belichting. Denk hierbij aan buitenlicht en licht van een bepaalde kant.

Overeenkomst en betaling

U vertelt me uw wensen en ik vertel wat er mogelijk is. Samen komen we tot een compositie, formaat en materiaal (grafiet, kleur of kleuraccenten). Als u vertrouwen heeft in de goede afloop, bevestigt u de opdracht door de aanbetaling naar mij over te maken. Dit is de helft van het bedrag. De tweede helft plus eventuele verzendkosten ontvang ik als u de eindtekening heeft goedgekeurd aan de hand van een digitale scan, voordat ik de tekening per post opstuur. Als u het portret in Nieuwegein komt afhalen, kunt u de tweede helft ook ter plekke contant overhandigen.

Voortgang

Aan het begin van het proces maak ik een enigszins ruwe schets van de overeengekomen compositie. Met uw goedkeuring werk ik dat dan verder uit. Ik ben gemiddeld een week of drie met een tekening bezig, onder andere afhankelijk van hoeveel andere werkzaamheden ik in die periode heb. Tijdens die weken stuur ik nog een update. U kunt me tussendoor op ieder moment ook gewoon vragen naar de voortgang.

Aan het eind wanneer ik denk dat de tekening af is, stuur ik nog een (hopelijk) laatste scan. Als u op dit moment tevreden bent, ronden we de opdracht af. Mocht u nog niet helemaal tevreden zijn, geen probleem, u kent de persoon of het dier beter dan ik. Als u aangeeft wat er nog mis is, dan doe ik mijn best om het portret naar uw wensen aan te passen.

Opsturen of afhalen

Meestal stuur ik de tekening per post (PostNL) naar het door u opgegeven adres (dit kan dus ook uw werk of buurman zijn). U kunt ervoor kiezen om het portret aangetekend te laten versturen. De tekening is dan verzekerd. Dit kost extra bij tekeningen op A4 formaat. A3 verstuur ik altijd aangetekend, omdat het prijsverschil bij deze verpakking te verwaarlozen is.

Ik ben altijd bereikbaar voor vragen

Neem voor vragen, opdrachten en prijsindicaties vrijblijvend contact met me op of volg mij op Facebook via   PortretTekenaarRolf.

 

 

© 2000+ PortretTekenaarRolf | Corvis web solutions